torsdag 2 april 2009

Lyckad kurskväll!!

Hejsan igen!
Jaha, igår hade vi ju kurskväll. Vi skulle lära oss att hantera "Klicker"!
Det är spännande eftersom man måste vara jättesnabb med att klicka och säga bra, samtidigt som man måste belöna innan hunden lyfter blicken från, idet här fallet, en träbit. Vi skulle belöna direkt FRÅN träbiten! Först fick vi, mattar, träna med varandra! En fick agera hund och den andra skulle klicka, berömma och ge godis. Ha,ha det är inte lätt med bra timing!
Catharina hade gjort iordning en skiva med fastspikade träbitar på och vi fick varsin träbit som skulle lukta Matte!
Först skulle vi hålla i träbiten & klickern, låta hunden nosa på träbiten, klicka när hunden precis var påväg att nosa säga BRA och ge en godis! Sedan skulle vi slänga iväg träbiten och säga ett kommandoord( jag valde att säga"LETA")Och givetvis visa med handen åt vilket håll hunden skulle "leta". När hund & "förare" klarat detta fick vi ge oss på skivan med de fastspikade träbitarna! Catharina lade dit den träbiten som vi fått och när hunden var påväg att sniffa på den rätta träbiten skulle vi vara snabba med att klicka, säga BRA och ge godis!
Det måste gå undan, för hunden får inte hinna titta upp från träbiten utan att ha fått godis först!!
Om man är för sen med godiset,direkt efter klickern, och hunden hinner titta på klickern blir den mer som en retning än som ett förstärkt BRA! Klickern ska bara fungera som ett förstärkt BRA. Här kommer det iaf lite bilder från gårdagen kurs!

Här har vi den skivan med fastspikade träbitar! I mitten ligger Bamses "lösa" pinne som han ska hitta och sniffa på!!

Lite förberedelser...det är inte lätt att hantera både träbit och klicker med samma hand!!

Här visar Catharina hur det ska gå till! Bamse är förväntansfull..


Och så var vi igång! Det var jättekul för det funkade bra!!"Leta"var ordet innan vi kom fram till Skivan! Bamse var som gjord för det här! VI var så avslappnade! Det gick riktigt BRA!!

Kolla, godiset kommer vid träbiten! JIIPPII!

Sist men inte minst ska vi se om Bamse tar den rätta på engång, tar upp den, och kommer till mig med den och i utbyte får han en godis! Det fixade han galant!!


Här har vi Smilla på det första momentet! Sniffa, klicka,BRA och godis!

Ja, det gäller att vara snabb!!"Smilla in action"


Här är smilla jättenöjd, hon har hämtat pinnen!


Nu är det gosiga Kaxxas tur!
Första momentet!
"BRRRA"
Här tränar Catharina lite med Kaxxa!
Här får Kaxxa ett roligt avslut på övningen! Hon älskar sin "pipboll"!Kolla in stilen! Skööön!!Det var väldigt lärorikt!
Målet med denna övning var:
Fysa blicken på träbiten och belöna vid rätt tillfälle! Leta belöningstillfällen! När man har Lyckats betyder det att hunden har sniffat på tex skivan, man säger BRA! Extra sniff på träbiten= klick,bra, godis från träbiten innan hunden lyfter blicken!

Vi fick även lära oss att hundar har olika "långa" minnen. En sak man övar på är inte befäst förrän man gör om det & hunden kommer ihåg det! Väldigt viktigt är även en glad & positiv Matte/Husse!

Vi talade också mkt om vad stress påverkar i olika situationer, både negativ & positiv stress!
För mkt belöning kan stressa en hund jättemkt!

Det bästa av allt: Man får aldrig GE UPP!!!Det är bara att kämpa på!!
Att det gick så bra för Bamse igår känns som en jättestor seger! Men det finns ju även ngt som kallas för "bakslag"(ha,ha)!

Nej nu ska jag snosa ner i kudden zzzzzzzzz
Byebye!

1 kommentar:

Lämna gärna några tasstryck!