torsdag 9 april 2009

Kurs inne!

Hejsan!
Igår var vi på kurs igen! Men den här gången höll vi oss inomhus vi Mattar, för att se en film! (Det öste ju ned regn igår)
Det var en MT-film. (Mentaltest)

Vi skulle lära oss att läsa hunden.

1. Vad händer?
2. Varför gör/känner hunden?
3. Hur gör hunden för att lösa de olika uppgifterna?

I det första momentet skulle förare & hund passera ett antal människor som stod på ett led.
Hunden drog ganska mkt säkert pga förarns förväntan och pga stryphalsbandet. Hunden stannade till hos den 3:e personen bakifrån pga att denne person höll i en extra retning. Hunden undersökte denna retning, men insåg att det den inte skulle ge honom ngt så då fortstte han bara. En Schäfer har löst saker oftast långt innan den är framme vid dem, de är snabba!

I det andra momentet skulle förare & hund gå fram till testledaren & hälsa. Hunden brydde sig inte särskilt mkt om ledaren utan letade möjligheter och retningar men hittade inga! hunden var lugn.
Sedan kom det en kvinna mot ekipaget. Hon var spänd och hade ingen "balans"(hade oro) i kroppen. Hon hälsade på föraren och försöker sedan att komma åt att klappa hunden för att på så sätt försöka att komma i balans. Sådana känslor känner hunden och han försöker att hjälpa kvinnan till balans genom att låte henne klappa, men inte för mkt.

I det tredje momentet skulle hunden kampa med testledaren. Det visade sig då att denna hund hade mest jakt inte så mkt social kamp!

I det fjärde momentet skulle vi studera vad hunden gör när en trasa kommer farandes efter marken. Hunden sprang ifatt och grep tag i trasan och ruskade lite i den!

Vi lärde oss också hur olika skall betyder olika saker. Tex om hunden börjar att gnälla lite vid kamp betyder det att den vill att föraren släpper saken för nu har den gjort som föraren vill nog länge.
Om hunden "piper"säger den ungefär så här: STOPP. Finns det inget annat att göra för att komma i balans. Måste jag göra det här!?
En hund vill alltid att omgivningen ska vara i balans först, för att kunna balansera sig själv sedan.
+Hunden vill ALLTID ha ett positivt slut!!

Jag kan tyvärr inte ta upp allt den här filmen visade, men jag lärde mig en del om vad/hur/varför hunden gör som den gör i vissa situationer.

En sak som inte var med på filmen var möte hund-hund.
Först kollar de av balansen hos varandra. Unga hundar är mer intensiva än äldre i dessa möten!
Hundar "frågar" varandra om saker så de kommer i bra balans och trivs och kan leka bra.
Vad de frågar ser man på den andre hundens reaktion! Det är ju inte alltid att hundar vill leka, då brukar det vara så att denna hund drar sig undan helt enkelt.

Det kändes bra att gå igenom filmen och försöka att tänka BARA på vad hunden gjorde. Man lär sig att se med andra ögon och förstå varför hunden reagerar som den gör!

Tack alla som var där igår!
Tack Mariana för kaffe och "dopp"!
Hej svejs! Nu ska jag köra barnen till skolan sedan blir det en liten cykeltur med Bamse!

2 kommentarer:

  1. Men Jennie, vet väl att man börjar träna appotering inne eller på ställen där hunden inte kan annat än springa tillbaks till dig ;) En lång hall är kalas om man har :P

    Ah synd vi inte bodde närmre så vi kunde träna ihop nån gång..

    SvaraRadera

Lämna gärna några tasstryck!